Business case: Raad voor de RechtspraakData specialist Carl neemt je mee in zijn project

Auteur:

Carl Koene

Datum:

20 mei 2022

Categorie:

Business Intelligence

Data Visualisatie bij de Raad voor de Rechtspraak

In een interview vertelt Carl over zijn ervaringen als data analist en data visualisatie specialist in een project bij de Raad voor de Rechtspraak. In dit project zijn in eerste instantie de doorlooptijden van alle rechtszaken in Nederland onder de loep genomen met als doel inzicht te krijgen in de verschillende stappen in het proces van een rechtszaak. Doel hierbij is om door deze inzichten meer grip te krijgen op de doorlooptijden en een betere voorspelling te kunnen doen over de te verwachte datum van de uitspraak voor de “klant” (de rechtzoekende). Ook is het inzicht gecreëerd om te onderzoeken op welke manier de doorlooptijden van verschillende rechtszaken zouden kunnen worden versneld.

De start

Om dit project te kunnen starten was het belangrijk om in kaart te brengen welke processen er allemaal te onderscheiden zijn binnen de Rechtspraak. De ene rechtszaak is de andere niet, zo vergen verschillende rechtszaken bijvoorbeeld een andere voorbereiding of uitwerking. Juridisch specialisten hebben uitgetekend welke processen er zijn en wat de standaardtijd zou moeten zijn voor al deze processen. Hierdoor is het mogelijk geworden om nagenoeg alle rechtszaken aan te houden tegen een eigen standaard. Op deze manier kan het proces inhoudelijk onderzocht worden, waar is nog winst te behalen en waar zit de bottleneck binnen het proces? Concreet zijn ze dus begonnen met een papieren exercitie, de opdracht vanuit het project was om dit document om te zetten in een interactief stuurinstrument.

De uitdaging

Een van de uitdagingen die Carl had was hoe je de beschikbare data op een dusdanige manier presenteert dat deze door de gebruikers (vaak rechters) als logisch, betrouwbaar en consistent worden ervaren. Hij heeft hiervoor zijn ervaringen als data visualisatie specialist goed kunnen gebruiken. De dashboard visualisaties die hij heeft ontworpen en geïmplementeerd zijn nu de standaard geworden binnen het project en voor alle rechtbanken in Nederland beschikbaar. Zij hebben de mogelijkheid om de door Carl ontwikkelde dashboards in hun dagelijkse werk te gebruiken en hierop bij te sturen daar waar dat nodig is.

De tool is niet per se de sleutel

Carl heeft in dit project gewerkt met de rapportage tool van Oracle Business Intelligence wat draait op het data warehouse voor de Rechtspraak. Hij vertelt dat de keuze van de gebruikte BI-applicatie niet de belangrijkste succesfactor is. Zijn ervaringen liggen zowel op het gebied van Oracle BI, Power BI als Tableau. Hij ziet het vooral als uitdaging om ervoor te zorgen dat oplossingen met deze tools uiteindelijk ook echt impact hebben voor de opdrachtgevers en gebruikers. Daarbij ziet hij data visualisaties en de user interface van de uiteindelijke gebruiker, als een van de belangrijkste factoren om een dergelijk project tot een succes te maken. Een duidelijke visie op datavisualisatie vanuit de organisatie is hierbij essentieel, uniformiteit en herkenbaarheid staan daarin centraal.

Herkenbaar?

Veel organisaties zullen het volgende herkennen, rapportagetools maken het voor gebruikers gemakkelijk om rapporten te fabriceren. Hierdoor loop je het risico dat er een wildgroei ontstaat van allerlei (overbodige) rapportages, met als gevolg dat men door de bomen het bos niet meer ziet en niet over de juiste informatie kan beschikken op een bepaald moment. Wat deze organisaties eigenlijk nodig hebben is een select aantal, goed werkende, interactieve dashboards waarop vanuit verschillende perspectieven naar de data kan worden gekeken zodat hier met vertrouwen op gestuurd kan worden. Dat is bij de Rechtspraak goed gelukt.

Wil je meer weten over de best practices van data analyses en visualisaties? Carl vertelt je er graag meer over!

Kunnen wij je helpen?

Neem contact op met Ebicus via het contactformulier of raadpleeg direct één van onze collega’s om je direct te ondersteunen!

Bekijk al onze blogs